Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Η Βασιλομήτωρ
Μετάφραση: Η πεθερά σου, η μητέρα της γυναικός σου, ο εφιάλτης σου

Η ελληνική οικογένεια είναι μια ευτυχισμένη οικογένεια που απαρτίζεται από τη συμβία, τα τέκνα και φυσικά την ΜΗΤΕΡΑ μας, δηλαδή, η μητέρα της γυναικός μας. Κοινώς η πεθερά μας. Αναμφισβήτητα, η ύπαρξη της πεθεράς προσθέτει κύρος και μια αίγλη σε κάθε οικογένεια. Σε κάνει να νιώθεις στη χειρότερη περίπτωση ως ένας λόρδος ή ακόμη ακόμη σαν ένας Δούκας. Αναβιώνουν στην φαντασία παλάτια, στέμματα, βασιλικές τιμές, θρόνοι και λαμπροί χοροί σε ψηλοτάβανες σάλες, με πελώριες τουαλέτες και φυσικά υπηρέτες. Είναι σαφές ότι μιλάμε για την βασιλομήτωρ, και η κόρη της (δηλαδή η γυναίκα σου ρε μαλάκα) είναι η πριγκηπέσα και ξαφνικά εκεί που δεν το περίμενες περιτριγυρίζεσαι από γαλαζοαίματους, και ζεις το δράμα σου, ως δούλος στην βασιλική αυλή. Περίπου όπως οι μουνόδουλοι ευνούχοι στα κινέζικα ανάκτορα.

Είναι σαφές ότι η ελληνική οικογένεια αποτελεί παγκοσμίως το κοινωνιολογικό υπόδειγμα της πατριαρχικής οικογένειας. Όταν κλείνει η πόρτα του σπιτιού, τρέμει η γης από την βαρβατίλα και την πυγμή του σύγχρονου νεοέλληνα πατέρα. Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε σπιτιού, είναι ο σεβαστικός νοικοκύρης, τον οποίο όλοι κοιτάνε στα μάτια και κρέμονται από τα χείλη του προκειμένου να εκτελέσουν τις οδηγίες του, να ακούσουν τις απόψεις του όχι μόνο για τις πολιτικές εξελίξεις και τα αθλητικά αλλά κυρίως για τα θέματα που αφορούν το νοικοκυριό. Σε μία από τις πάρα πολλές αυστηρώς ανδρικές εξόδους (βγαίνω κάθε εβδομάδα τουλάχιστον 5 φορές με τους φίλους μου – το έχω πνίξει το κουνέλι όπως καταλαβαίνετε) είχα τη τύχη να ανταλλάξω εποικοδομητικές απόψεις και συμβουλές με φίλους μου σχετικά με τα θέματα του σπιτιού και τις υποχρεώσεις που έχω αναλάβει προκειμένου να διατηρήσω την οικογενειακή ευτυχία μας. Αυτά όμως θα σας τα διηγηθώ σε επόμενη ιστορία.

Επί του παρόντος η ουσία έγκειται στο ότι η οικογενειακή γαλήνη εξαρτάται από την απόδοση των πρέπουσών τιμών στη βασιλομήτωρ η οποία όμως δεν είναι επιτακτική υποχρέωση αλλά πηγάζει από την διάχυτη σοφία και λογική που εκπέμπει η Βασιλομήτωρ. Δεν είναι τυχαίο ότι μας την διορίζει ο Θεός (τη γυναίκα τη διαλέγεις, η πεθερά όμως είναι Λοττο). Τα πάντα στον κόσμο είναι «γραμμένα» και υπάρχει μια αέναη διαδικασία κατά την οποία ο άνθρωπος γίνεται πάντα καλύτερος. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ζωτικής σημασίας ρόλο διαδραματίζει η πεθερά, η οποία καλλιεργεί και ενισχύει στους συζύγους τις αρετές της υπομονής, της μούγκας, της έλλειψης πρωτοβουλίας ώστε οι ζωές των ανδρών να απλοποιούνται (τις πρωτοβουλίες και αποφάσεις τις επιλέγουν οι ηγέτες τουτέστιν οι γαλαζοαίματοι και στην περίπτωση μας η βασιλική οικογένεια και όχι οι ευνούχοι ακόλουθοι). Καμιά φορά μπερδευόμαστε και νομίζουμε ότι οι πριγκίπισσες ή οι βασίλισσες έχουν κάνει λάθος και τολμάμε ευθαρσώς να αμφισβητήσουμε τις αποφάσεις αυτών. Δυστυχώς φίλοι μου παρασυρόμαστε και κάνουμε λάθη, γιατί η σοφία και πρωτίστως η τετράγωνη λογική είναι γένους θηλυκού.